|
17 Mayıs 2011 Açılış Toplantısı |
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyet’i tarafından finanse edilen, Ankara Sanayi Odası, Ankara Sanayi Odası 1.Organize Sanayi Bölgesi ve Ankara Sanayi Odası 2.ve 3. Organize Sanayi Bölgesi tarafından VOC-TEST Merkezleri Hibe Programları çerçevesinde yürütülen ‘’Mesleki Test ve Sertifikalandırma Merkezi (METES) Kurulması Projeleri’’ Açılış Toplantısı, 17 Mayıs 2011 tarihinde Ankara Sanayi Odası Zafer Çağlayan Meclis Salonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Ömer DİNÇER’in de katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Açılış Toplantısını, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sivil toplum örgütleri ve diğer katılımcılarla birlikte, yoğun programları nedeniyle toplantımıza katılamayan Devlet Bakanı Sayın Egemen BAĞIŞ, Ankara Milletvekilleri Sayın Dr.Bülent GEDİKLİ ve Sayın Yılmaz ATEŞ, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Sayın Rıfat HİSARCIKLIOĞLU ile Genel Sekreteri Sayın Mustafa SARAÇÖZ, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Sayın Mustafa KUMLU, Sincan Belediye Başkanı Sayın Mustafa TUNA telgraflarıyla başarılar dileyerek bizleri onurlandırdılar.
Toplantı, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Nurettin ÖZDEBİR’in açılış konuşması ile başladı. Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Sayın Bayram AKBAŞ, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Sayın Muhsin ALTUN, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Ömer Dinçer’in konuşmaları ile devam etti.
Ankara Sanayi Odası Başkanı Sayın Nurettin Özdebir konuşmasında 2003 yılından sonra Türkiye’de çok ciddi değişimlerin yaşandığını, bu değişimlerde de Mesleki Yeterlilik Kurumunun kurulmuş olmasının etkisinin büyük olduğunun altını çizdi. Türkiye’de insan kaynağının niteliğinin iyileştirilmesi konusunda adımlar atıldığını belirten ÖZDEBİR, objektif kriterler göz önünde bulundurularak beceriye göre eğitim yapılmasıyla nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanabileceğini vurguladı. METES projesini destekleyen ÖZDEBİR, herkesin projeye katkı vermesini istedi.
Mesleki Test ve Sertifikalandırma Merkezi (METES) Kurulması Projeleri Genel Koordinatörü Sayın Dr. Servet KEFİ yaptığı (ekte detayları yer alan) sunumda, 21 Mart 2011 tarihinde imzalanan ve 24 ay sürecek olan METES Projelerinin Ankara Sanayi Odası, ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi ile ASO 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi birlikte yürütüldüğünü belirterek, söz konusu projelerin fabrikasyon metal ürünleri, elektrikli teçhizat ile makine ve ekipmanların imalatı alt sektörlerinde “Mesleki Test ve Sertifikalandırma Merkezi (METES)’nin Kurulması” için 1.135.040 Euro’luk bütçe ile toplam 879.844 Euro’luk hibe almaya hak kazandığı bilgisini verdi.
Programın devamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Ömer DİNÇER yaptığı konuşmada; Türkiye'de 2003 yılından bugüne 4,5 milyonun üzerinde kişinin istihdam edildiğini belirterek, Türkiye'de işsizlik oranının hızla azaldığını söyledi. Bu programdan alınan sertifikanın diğerlerinden farklı olarak işi yapacak olan kişiye güvence, işi yaptıran kişiye ise güven vereceğini belirten Sayın DİNÇER; sertifikanın, programa katılan kişinin mesleğe ait bilgi ve beceriyi kazandığını göstereceğini, sertifikanın, meslek standartlarını belirleyen MYK'nın, mesleki eğitim yapan kurumların, test ve ölçme merkezlerinin koordinasyonuyla verileceğini, uluslararası nitelikte olan sertifikanın özellikle AB ülkelerinde kabul edilir olacağını, sınavı yapanla eğitimi verenin farklı olduğu bir düzenlemeyi ortaya koyacaklarını, böylece daha güvenilir bir sonucun alınacağını vurgulayarak, Türkiye'de mesleki eğitime son 3-4 yıl içerisinde yeniden bir yön verme çabası içinde olduklarını bildirdi.
Mesleki eğitimi teşvik eden tedbirler alırken, diğer yandan da mesleki eğitimi toplumun ve piyasanın ihtiyaçlarına uygun hale getirme çabasında olduklarını belirten Sayın DİNÇER, son çıkan ''Torba Kanunda'', meslek lisesinden mezun olan çocukların, mezun oldukları bölüme uygun şekilde istihdam edilmeleri durumunda 2 yıl süreyle sosyal güvenlik primi işveren paylarının tamamının hükümet tarafından ödendiğini kaydetti. Dolaylı olarak Türkiye'de mesleki eğitimi teşvik eden bir noktaya gelmeye başladıklarını belirten Sayın DİNÇER, özellikle mesleki eğitim alan okullardaki çocukların stajlarıyla ilgili düzenlemeler yaptıklarını söyledi.
Geçmiş dönemde 20 veya daha fazla personel çalıştıran işletmelerde staj yapılıyorken, kanunla bunu 10 ve üstüne çıkardıklarını hatırlatan Sayın DİNÇER, bunu büyük ihtimalle Bakanlar Kurulu'nda 5 kişi veya daha üstü personel çalıştıran işletmelere kadar genişleteceklerini bildirdi. Türkiye'nin eğitim ve istihdam arasındaki ilişki ile piyasayla eğitim arasındaki ilişkiyi güçlendiren, uyumu artıran çabalar ortaya koyması gerektiğini ifade eden Dinçer, 2009 yılı başından bu zamana eğitim ve istihdam arasında, piyasa ile mesleki eğitim arasında ilişkileri güçlendiren programlar uygulamaya koyduklarını söyledi.
Genç nüfusun çok olmasının ve tarım sektöründeki çözülmenin son zamanlarda artmış olmasının işsizliğin sebepleri arasında olduğunu belirten Sayın DİNÇER, istihdamın sağlanmasıyla ilgili çok önemli mesafeler katettiklerini söyledi. Türkiye'de 2003 yılından bugüne 4,5 milyondan fazla insanın istihdam edildiğini belirten Sayın DİNÇER, 2010 yılında istihdam edilen insan sayısının 1 milyon 317 bin kişi olduğunu kaydederek, 2009 yılında ekonomik küçülmeye rağmen 83 bin kişiye istihdam sağladıklarını, işsizlik oranının hızla azaldığını kaydetti. Ekonomik büyümenin istihdamın artırılması için kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu vurgulayan Sayın Bakan, ''Sadece ekonomik büyüme değil, aynı zamanda ekonomik büyümenin istihdam dostu bir nitelik kazanması da önem taşıyor'' dedi. Sayın Bakan, ''Piyasanın esnekliğini artırır, işe giriş çıkış maliyetleri düşürür ve çalışma hayatının kalitesini geliştirebilirsek, tabi güvencelerimizi de koruyarak, aynı ekonomik büyüme karşılığında ben yaklaşık 170 bine yakın insanın istihdam edilebileceğini tahmin ediyorum. Bununsa Türkiye'deki işsizlik sorununun çözülmesi açısından çok ciddi bir sonuç doğuracağını ifade ediyorum'' dedi. Ayrıca toplantıda Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram AKBAŞ ve Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin ALTUN da VOC-TEST Merkezleri Hibe Programı hakkında bilgi verdi. Toplantı bittikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Ömer DİNÇER, Sayın Nurettin ÖZDEBİR ile birlikte Ankara Sanayi Odası’nda açılan karma resim sergisini gezdi. Düzenlenen kokteylin ardından toplantı sona erdi.DİNÇER, 2010 yılında istihdam edilen insan sayısının 1 milyon 317 bin kişi olduğunu kaydederek, 2009 yılında ekonomik küçülmeye rağmen 83 bin kişiye istihdam sağladıklarını, işsizlik oranının hızla azaldığını kaydetti. Ekonomik büyümenin istihdamın artırılması için kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu vurgulayan Sayın Bakan, ''Sadece ekonomik büyüme değil, aynı zamanda ekonomik büyümenin istihdam dostu bir nitelik kazanması da önem taşıyor'' dedi. Sayın Bakan, ''Piyasanın esnekliğini artırır, işe giriş çıkış maliyetleri düşürür ve çalışma hayatının kalitesini geliştirebilirsek, tabi güvencelerimizi de koruyarak, aynı ekonomik büyüme karşılığında ben yaklaşık 170 bine yakın insanın istihdam edilebileceğini tahmin ediyorum. Bununsa Türkiye'deki işsizlik sorununun çözülmesi açısından çok ciddi bir sonuç doğuracağını ifade ediyorum'' dedi. Ayrıca toplantıda Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram AKBAŞ ve Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin ALTUN da VOC-TEST Merkezleri Hibe Programı hakkında bilgi verdi. Toplantı bittikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Ömer DİNÇER, Sayın Nurettin ÖZDEBİR ile birlikte Ankara Sanayi Odası’nda açılan karma resim sergisini gezdi. Düzenlenen kokteylin ardından toplantı sona erdi.
Sunum Dosyası
|
|